Bu yazımda QT Academy‘nin sunduğu Introduction To Qml kursunda aldığım notları paylaşacağım.

Kurs içeriğindeki ana başlıklar şu şekilde:

  1. QML nedir?
  2. Neden QML kullanıyoruz?
  3. QML sözdizimi.
  4. Temel QML kavramları.
  5. QML’yi nasıl yapılandırıyoruz?
  6. QML kullanıcı arayüzlerini nasıl oluştururuz?

QML Nedir?

QML, karmaşık ve güzel grafik kullanıcı arayüzlerini (GUI) hızlı ve verimli bir şekilde oluşturmak için güçlü bir komut dosyası dilidir. Platformlar arası uygulamalar oluşturmaya yönelik bir araç ve kütüphane koleksiyonu olan Qt çerçevesinin bir parçasıdır. QML ile geliştiriciler bir uygulamanın tasarımını ve işlevselliğini birbirinden ayırabilir. Oyundan sağlık hizmetlerine ve otomotive kadar çeşitli sektörlerde uygulamalar oluşturmak için popülerdir. QML ile çeşitli kullanıcı arayüzü bileşenleri oluşturabilir ve fikirlerinizi hızla prototipleyebilirsiniz.

Neden QML kullanıyoruz ?

Basit: QML, basit kullanıcı arayüzlerinden karmaşık uygulamalara kadar çeşitli projelerde kullanılabilir ve insanlar tarafından kolayca okunabilir. Kapsamlı programlama deneyimine ihtiyaç duymadan hızlı ve kolay bir şekilde QML kodu oluşturabilir ve değiştirebilirsiniz.

Hızlı Prototipleme: QML, tasarımcılar ve geliştiriciler arasında sorunsuz iletişim sağlayarak tasarım taslaklarını hızlı bir şekilde uygulamalara dönüştüren bir dildir.

Genişletilebilir: Geliştirilebilir yapısı sayesinde herhangi bir bileşene farklı özellikler ve yetenekler kazandırabiliriniz.

Modüler: Tasarımınızın parçalarını yeniden kullanılabilir bileşenler olarak saklayarak karmaşıklığı azaltabilirsiniz, örneğin tasarladığınız bir butonu kaydederek farklı tasarımlarınızda çağırarak kullanabilirsiniz.

Multiplatform: QML, Qt ekosisteminin bir parçasıdır. Dolayısıyla masaüstü bilgisayarlar, mobil cihazlar, web tarayıcıları ve gömülü sistemler de dahil olmak üzere çok çeşitli platformlar ve cihazlar için uygulamalar oluşturabilir ve dağıtabilirsiniz.

QML sözdizimi

Bu örnekte, başlığı “Hello World” olan boş bir pencere oluşturuyoruz QML kaynak kodu genellikle QML motoru tarafından QML belgeleri aracılığıyla yüklenir. Bu örnekteki çeşitli öğelere kısaca bir göz atalım.

import QtQuick // QtQuick modülünü içe aktarın

Window {
    id: root
    width: 640 // Pencerenin genişliğini ayarlayın
    height: 480 // Pencerenin yüksekliğini ayarlayın.
    visible: true // Pencereyi görünür hale getirin.
    title: qsTr("Hello World") // Pencerenin başlığını ayarlayın.
}
import QtQuick // Import the QtQuick module

Bu bir import deyimidir. İçe aktarma ifadeleri QML belgelerinin en üstüne yerleştirilmelidir.

Window {
  ...
}

Bu da QML belgesinin kök öğesidir. Bir QML Belgesi tek bir kök öğe içermelidir. Aslında, her QML belgesinin en az bir import ve tek bir kök öğesi olmalıdır. Bu örnekte, kök öğe Window nesnesidir. Bir Window nesnesi bildirebilmek için Qt Quick‘i içe aktarmamız gerekir.

Buraya kadar QML’in ne olduğu ve temel olarak nasıl bir sözdizimi yapısına sahip olduğunu öğrendik, sonraki yazılarımda QML ile ilgili, properties, bindings, signal ve signal handlers, data tipleri, metodları ve import durumlarını anlatacağım.

Yorum bırakın

Trend

WordPress.com’da Blog Oluşturun.